недеља, 25. новембар 2018.

“Kako da znam da li je porođaj počeo”, jedno je od pitanja koje muči buduće mame. Naučite da razlikujete pravi od lažnog porođaja.



Znaju kontrakcije da zbune i te kako , taman pomislite to je to kad ono lažne . Pa da vidimo mi kako ih možemo razlikovati 😉

Ali kakav je stvarno osećaj kada imate trudove?

Često trudove upoređuju s menstrualnim grčevima, samo puno, puno jačim.

“Trudovi počinju poput menstrualnih grčeva, a osećaj grčenja s vremenom postaje sve jači”, rekao je za portal “Roditelji” dr Pol du Tril, iz odeljenja za zdravlje majki i dece u bolnici Tur u Nju Orleansu. Možete osetiti stezanje materice. Te snažne kontrakcije guraju bebu u položaj za porođaj i napolje kroz porođajni kanal, tako da možete osetiti kako se mišići oko materice učvršćuju i stiskaju.

“Kontrakcija je zapravo snažan grč mišića, kontrakcija cele materice”, kaže dr Bart Puterman, ginekolog i akušer iz Hjustona, i dodaje kako se bol može osetiti duboko u abdomenu, po celoj levoj ili desnoj strani tela ili u leđima. Kontrakcije mogu podsećati i na bol zbog gasova, a ponekad ih mame upoređuju i s pritiskom zbog potrebe za velikom nuždom. Ako imate takve bolove, koji se ne smanjuju ni nakon odlaska u WC, moglo bi se raditi o porođajnim kontrakcijama. Bolovi u leđima takođe su česta manifestacija kontrakcija.

Kod svake kontrakcije zatvoriti oči, diši i zamišljaj more i talase



Lažne ili prave, večito pitanje

“Stezanje, grčevi i ponekad nepodnošljiva bol u leđima mogu biti posledica položaja deteta, ali nekad je to jednostavno način na koji žena doživljava bol”, kaže dr Puterman.

Kako prepoznati trudove i početak porođaja?

Promena u intenzitetu bola može biti jasan znak da je porođaj zaista blizu. Kako biste bili sigurni, možete pratiti jačinu i učestalost kontrakcija.

“Trudovi prvog porođajnog doba počinju bolnim stezanjima koja traju oko pola minuta i pojavljuju se u pravilnim razmacima od 20 do 30 minuta. U daljem toku jačina kontrakcija se pojačava, a vreme između njih skraćuje na 10 minuta i manje što se istovremeno smatra “uzbunom” za odlazak u porodilište. Ipak, percepcija bola individualna je karakteristika i ne treba se držati striktnih pravila za vreme odlaska u porodilište jer takva ne postoje”, kaže dr Senka Sabolović Rudman.

VAŽNO : KAKO SE MERE KONTRAKCIJE



“Na početku porođaja uobičajene su tri do četiri kontrakcije u 10 minuta, potom u takozvanom drugom porođajnom dobu i pet trudova u 10 minuta. Normalni porođaj karakterišu pravilne, to jest koordinirane kontrakcije materice koje lako i efikasno šire vrat materice. Za normalan porođaj potrebno je oko 200 trudova, a sam porođaj u prvorotkinje traje oko 12 sati, a u višerotkinje pet do osam sati“, dodaje ona.

Kontrakcije – trening za matericu

Većina porođaja započinje kontrakcijama. U filmovima je to najčešće usred noći, kada žena budi muža i samouvereno saopštava da je vreme da krenu u bolnicu. U životu ništa nije kao na filmu, pa ni ovo. Kontrakcije mogu da se jave nekoliko nedelja ranije, čak i više od mesec dana, ili samo sat vremena pre porođaja, u bilo koje doba dana ili noći.

VAŽNO : ŠTA SVE TREBA DA ZNATE O KONTRAKCIJAMA !



Vodenjak je pukao, krenite u bolnicu
Prskanje vodenjaka uglavnom prati pojava kontrakcija, ali one nekada mogu i da izostanu. U oba slučaja, treba otići u bolnicu. Takođe se treba javiti lekaru bez obzira da li je došlo do potpunog prskanja – kada iscuri pola, litar ili više tečnosti, ili je samo veš permanentno vlažan. Žene nekada ostaju kod kuće, misleći da treba da sačekaju da se jave kontrakcije. U tom slučaju, porođaj bi kasnije bio mnogo teži, jer bi u međuvremenu došlo do potpunog oticanja plodove vode, što može da ugrozi bebu. Ostanak kod kuće u situaciji postepenog curenja plodove vode takođe može da bude rizičan, i da dovede do komplikacija u porođaju.

Znaci kontrakcija



Vodenjak može da pukne i pre samog porođaja, najčešće je to 12 do 24 sati, nekada šest, a izuzetno preko 24 sata. Kako se u ovoj situaciji otvara put mogućoj infekciji, treba jako voditi računa da do toga ne dođe (ne treba se kupati u kadi, treba koristiti higijenske uloške, nikako tampone). Obavezno treba otići u bolnicu, gde će vas sigurno zadržati, a u zavisnosti od pregleda i procene lekara, bićete upućeni u porodilište ili na odeljenje. Važno je da zapamtite vreme kada je došlo do prskanja vodenjaka, i kakve je boje bila plodova voda. Ukoliko je žuta, zelena, ili smeđa, obavezno to saopštite na prijemnom.

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts