уторак, 23. октобар 2018.

Evo najčešćih uzroka problema sa zatrudnjivanjem.

neplodnost

Da biste ostali u drugom stanju, potrebno je da i vi i vaš partner budete zdravi. Ali, čak i kada je tako, čak i ako se trudite da pogodite “pravi trenutak”, ponekad ne ide sve kako ste planirali. U nekim slučajevima, dovoljne su i male promene u načinu života, pa da vas obraduju “dve crtice”. Ako pokušavate da zatrudnite, evo na šta sve treba da obratite pažnju.

Kad planirate trudnoću, važno je i da se zdravo hranite. Dakle, zaboravite na brzu hranu. Potrebne su vam namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama, zinkom, vitaminom D i B6. Ako vam to nedostaje, poremetiće se lučenje progesterona i insulina u vašem organizmu, a oni su od ključne važnosti za zatrudnjivanje. Osim toga, studije pokazuju da je veća verovatnoća da ostanete u drugom stanju ako ne preskačete doručak.

Telesnu težinu bi trebalo da pokušate da održite u zdravoj sredini. Dokazano je da višak kilograma smanjuje šanse da ostanete u drugom stanju, ali i suviše intenzivan režim vežbanja može praviti probleme. I jedno i drugo može poremetiti ovulaciju, pa je najbolje da se držite zlatne sredine. Hranite se zdravo i vežbajte umereno.

Već posle 32. godine, plodnost žena opada. Posle 35. to postaje i značajnije, a posle 40. to već može biti ozbiljan problem. To, naravno, ne znači da treba po svaku cenu da rađate decu pre tridesete, naročito ako ne osećate da ste spremni za to, ali je važno da ovo imate u vidu da biste znali kada je vreme da potražite stručnu pomoć. Do 35. godine smatra se da treba otići kod lekara ako do trudnoće ne dođe posle godinu dana nezaštićenih odnosa. Posle 35, taj period se skraćuje na šest meseci.

1.Možda vaš plan sabotira “plavo” svetlo. Ako imate naviku da redovno u krevetu pre spavanja koristite laptop ili tablet, ugrožavate lučenje melatonina, hormona sna. Time remetite prirodni ritam vašeg tela, što utiče i na ovulaciju.

2.Problem može praviti i holesterol. Važno je da i vi i vaš partner imate holesterol u granicama normale, jer povišen otežava začeće.

3.I stres negativno utiče na plodnost. Proverite nivo hormona stresa alfa-amilaze, ako je povišen, nađite načina da se opustite. Sve dok je vrednost alfa-amilaze iznad gornje granice, imate za 30 odsto manje šanse da zatrudnite.

4.Pušenje zaboravite, istraživanja pokazuju da je ono povezano sa oko 13 odsto slučajeva infertiliteta. Ako planirate bebu, idealno bi bilo da prestanete da pušite godinu dana pre toga, toliko je organizmu potrebno da se oporavi.

5.Hormonski disbalans. Osim reproduktivnih hormona, i hormoni koje luči tiroidna žlezda utiču na plodnost. Dakle, ako pokušavate, a beba nikako da se desi, proverite i štitnu žlezdu.

6.I određeni lekovi mogu otežavati ostajanje u drugom stanju. Ako uzimate terapiju zbog nekog hroničnog problema, obavezno o tome obavestite svog ginekologa. Možda je potrebno da se prepisana terapija prilagodi novim okolnostima.

izvor:mondo.rs

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts