уторак, 23. октобар 2018.

Saveti za začeće
začeće
Sada, kada ste odlučili da u svoj život donesete bebu, mi Vam pružamo naših 10 najboljih saveta o tome kako da Vi i Vaš partner povećate šanse za začeće, kao i kako da pripremite Vaše telo za trudnoću.
1. Počnite sa uzimanjem 400 mikrograma suplementa folne kiseline svakog dana
Folna kiselina može sprečiti da se Vaša beba rodi sa oštećenjem neuralne cevi. Neuralna cev povezuje kičmu i mozak, a počinje da se formira već 16−18 dana nakon oplođenja. Ukoliko se ne formira kako treba, može doći do spine bifide.
2. Držite se zdrave ishrane pre trudnoće
Unošenje raznovrsne hrane pomoći će Vam da dobijete sve hranljive sastojke koji su Vam potrebni kako biste se pripremili za zdravu trudnoću. Vi i Vaš partner bi trebalo svakodnevno da jedete raznovrsnu, zdravu hranu, koja podrazumeva povrće, voće, proteine i hranu koja sadrži celo zrno. Zaobiđite prženu i gotovu hranu i smanjite unos šećera.
3. Održavajte zdravu težinu
Neuhranjenost, kao i prekomerna telesna težina mogu da umanje šanse da zatrudnite, stoga treba održavati zdravu težinu. Gojaznost u trudnoći može povećati rizik od povišenog krvnog pritiska i dijabetesa (šećerne bolesti) tokom trudnoće.
4. Ostavite cigarete
Pušenje može umanjiti šanse da začnete, a može i ugroziti zdravlje Vaše nerođene bebe. Žene koje puše u trudnoći imaju veći rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja, a njihove bebe imaju povećan rizik da imaju malu težinu po rođenju, zatim postoji veći rizik od iznenadne smrti bebe (SIDS sindrom), kao i rizik da njihova beba ima problema sa disanjem tokom prvih 6 meseci života. Pušenje takođe utiče na plodnost muškaraca, s toga Vam preporučujemo da pružite podršku partneru u ostavljanju pušenja. Zamolite Vaše prijatelje i porodicu da ne puše u Vašem društvu, jer je pasivno pušenje takođe štetno.
5. Ograničite unos alkohola
Ukoliko planirate da ostanete u drugom stanju, trebalo bi da potpuno izbacite alkohol ili da unos alkohola svedete na minimum. Alkohol ne bi trebalo konzumirati tokom čitave trudnoće. Muškarci bi takođe trebalo da smanje unos alkohola, jer preterano konzumiranje negativno utiče na kvalitet sperme.
6. Detaljno ispitajte Vaše zdravstveno stanje
Neke bolesti su posebno štetne za trudnice, kao što su rubeola i toksoplazmoza. Ukoliko planirate da ostanete u drugom stanju, recite to Vašem lekaru, kako bi mogao da uradi neophodne testove ili vakcinacije pre nego što zatrudnite. Ukoliko redovno pijete neke lekove i/ili imate neki zdravstveni problem, moguće je da će Vam biti potrebna dodatna medicinska nega. Seksualno prenosive bolesti takođe mogu smanjiti Vaše šanse da ostanete u drugom stanju. Neke od ovih bolesti nemaju simptome, pa je najbolje da se prvo testirate, ukoliko sumnjate da postoji rizik da imate neku od njih. Čim odlučite da želite da ostanete u drugom stanju, obavestite o tome Vašeg lekara.

7. Opustite se
Stres može značajno smanjiti želju, što znači da je moguće da Vi i Vaš partner nećete biti raspoloženi za seks. Ozbiljan stres takođe može smanjiti proizvodnju sperme, pa se potrudite da se svakodnevno opuštate. Opuštajuća masaža, nekoliko minuta meditiranja ili čitanje dobre knjige može povratiti smirenost.
8. Redovno vežbajte
Redovno vežbanje će Vam pomoći da održite težinu i smanjuje stres. Ako budete fit, to će Vam takođe olakšati da se lakše izborite sa fizički zahtevnom trudnoćom i porođajem.
9. Izbegavajte da nosite uske pantalone
Ovo je veoma važno za muškarce! Za najbolji kvalitet sperme, temperatura testisa treba da bude malo niža od telesne temperature. Kako biste povećali plodnost, nosite udoban donji veš i pantalone, izbegavajte tuširanje toplom vodom i ležanje u kadi, nemojte držati laptop u krilu, niti mobilni telefon u prednjem džepu pantalona.
10. Redovno imajte seks
Da biste imali najbolje šanse za začeće, vodite ljubav na svaka dva ili tri dana, jer ćete tako obuhvatiti i plodne dane. Iako najveći izgledi za začeće postoje ako imate seks na dan ovulacije, ukoliko redovno imate seks, nećete morati da brinete o tome.
izvor:aptaclub.rs

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts