недеља, 21. октобар 2018.

Između 18 i 19 sati bebama do godine dana možete ponuditi neku od žitno-mlečnih kombinacija sa voćem ili povrćem, a za decu uzrasta jaslica večera može biti obrok navikavanja na porodične ukuse i usvajanja pravilne ishrane ali i ono što neće optećevati detetov maleni stomačić.

U periodu između 17. i 26. nedelje detetovog života započinje se, prema preporukama pedijatara, s uvođenjem nemlečnih namirnica u ishranu deteta. Tradicionalno se kod nas započinje s uvođenjem žitarica, kao prvih nemlečnih namirnica.

Preporučuje se prvo uvesti žitarice bez glutena; rižine ili kukuruzne instant pahuljice, smeđu rižu (pasiranu), heljdu, proso, , a tek kasnije (iza 8. meseca starosti deteta) pšenicu, zob i raž, zbog mogućih alergijskih reakcija.



Nakon pravilnog uvođenja žitarica (u jutarnjim satima, male količine koje se svakodnevno povećavaju, jedna nova namirnica nedeljno), one pružaju izvrsnu mogućnost kombinovanja u ranijem večernjem obroku deteta (između 18 i 19 sati). Takođe, zbog sadržaja vlakana, žitarice će povoljno delovati na probavu deteta, a zbog sadržaja složenih ugljikohidrata koji se sporije razgrađuju, osiguraće dužu sitost.

Zadnji obrok pre spavanja, kao i tokom noći je majčino mleko ili mlečna formula. Ako dete noću traži tečnost, najbolje mu je ponuditi običnu vodu. Tokom noći izbegavajte sokove i čajeve zbog mogućnosti razvoja karijesa. Količine hrane i tečnosti prilagodite potrebama deteta.

Recepti za decu od 6 do 8 meseci
Pahuljice s mlekom: U 150-180 ml majčinog mleka ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu umešati 3-4 velike kašike rižinih ili kukuruznih pahuljica.

Pasirana smeđa riža: Smeđu rižu skuvati u običnoj vodi, propasirati. Umešati majčino mlijeko ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu.Prema želji možete dodati kašicu od svežeg voća ili skuvano, propasirano povrće.

Kašica od jabuke: U 150-180 ml mačinog mleka ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu staviti 3-4 velike žkašike rižinih pahuljica. Dodati kašu pripremljenu usitnjavanjem jedne jabuke.

Kaša od tikvice: U 150-180 ml mačinog mleka ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu staviti 3-4 velike kašike rižinih pahuljica. Dodati kašu od prethodno skuvane i usitnjene tikvice.

Povrćna kašica s rižom: Smeđu rižu skuvati u običnoj vodi, propasirati. Posebno kuvati jednu šargarepu, pred kraj kuvanja dodati nekoliko listova spanaća i kuvati još nekoliko minuta.Spanać i šargarepu usitniti, dodati par kapi maslinovog ili ulja od rfepe i pomešati s propasiranom rižom.

Recepti za decu od 8 do 12 meseci
Griz: Pšeničnu (griz) skuvati u običnoj vodi. Staviti majčino mleko ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu .Prema želji možete dodati naseckane komadiće svežeg voća ili skuvano povrće.

Zobene pahuljice s kajsijama: 2 kašike zobenih pahuljica i 1 ksšičicu usitnjenih suvih kajsija preliti s 30 ml vrele vode. Pričekati da omekša pa dodati 100 ml mačinog mleka ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu.

Rižine pahuljice sa šljivama: 4 kašike rižinih pahuljica pomešati sa 150 ml majčinog mleka ili prethodno pripremljenu mlečnu formulu.Dodati dve usitnjene šljive.

Kukuruzne pahuljice s banonom: 3 kašike instant kukuruznih pahuljica umešati u 150 ml majčinog mlekaili prethodno pripremljenu mlečnu formulu . Dodati jednu manju bananu koju ste prethodno usitnili viljuškom.

Palenta s kiselim mlekom: 100 g kuvane kukuruzne (palente) preliti jednom šoljicom kiselog mleka.

Kruh s namazom: Krišku raženog hleba premazati mlečnim ili sirnim namazom. Preko namaza izrendati šargarepicu.

Domaći voćni jogurt: U šoljicu jogurta umešati breskvu usitnjenu u kašicu.

Sir i pavlaka: Dve velike kašike svežeg kravljeg sira pomešati s 1 malom kašikom pavlake.

Povrćna kašica: Skuvati jednu šargarepu i jedan krompir, dodati par kapi maslinovog ili ulja od repe, usitniti.

Večera kao porodični obrok
Deca zaposlenih roditelja, od 1 do 3 godine, veći deo dana provedu u jaslicama gde su im osigurana 3-4 dnevna obroka (doručak, ručak , užina, popodnevna užina).

Večera je obrok koji nastojte pripremiti kod kuće i koji će dete konzumirati u krugu ostalih članova porodice. To će možda biti jedini obrok u danu koji će svi ukućani moći da pojedu zajedno u krugu porodice. Teško je nakon celodnevne trke i u nedostatku vremena smisliti što ponuditi za večeru. Zato vam predlažemo kvalitetna i hranjiva jela za sve ukućane, a ne samo za dete. Neka večera bude obrok navikavanja na porodične ukuse i usvajanja pravilnih prehrambenih navika. Ali isto tako, večera ne sme opterećivati detetov maleni stomačić, kako se dete ne bi budilo zbog problema s probavom. Iz tog se razloga večeru savetuje konzumirati barem 2 sata pre spavanja.

U ovom periodu deteta, više se ne preporučujeda se daje noćni obrok, a tečnost tokom noći treba biti isključivo voda.

Recepti za decu od 1 do 3 godine
Prepečena palenta: Kukuruznu (palentu) skuvati, ohladiti, narezati na komadiće i prepeći na tiganju. Na svaki komadić palente dodati ½ kašičice sirnog namaza, izrendanu šargarepu ili naseckani paradaiz s bosiljkom.

Riža u mleku: Rižu skuvati u mleku. Prema želji začiniti vanilom, crnom čokoladom, kakaom ili cimetom.

Domaći musli: Zobene pahuljice preliti toplim mlekom i umiešati grožđe, usitnjene suve kajsije, usitnjene bademe i lešnike (možete ih prethodno prepeći). Dodati jednu bananu narezanu na kriške.

Palenta s kiselim mlekom: Kukuruznu (palentu) skuvati i preliti kiselim mlekom.

Proso sa spanaćem: Proso kuvati, pred kraj kuvanja dodati spanać i skuvati do kraja. Na maslinovom ulju popržiti ½ režnja belog luka, dodati skuvani proso i spanać. Posoliti i pobiberiti, dobro promešati.

Integralni tost: Prepečeni integralni tost pokapati maslinovim uljem. Dodati izrendanu šunku i sir i svežu papriku.

Jogurt s voćem: U jogurt umešati jabuku oguljenu i narezanu na kockice, usitnjene suve šljive, brusnice.

Oslić s blitvom i krompirom: Oslić skuvati, začiniti maslinovim uljem i par kapi limuna. Servirati uz kuvanu blitvu i krompir začinjen prema navikama.

Piletina s grilla: Piletinu prepeći na grilu . Pokapati s par kapi maslinovog ulja i malo soli. Narezati na trakice i servirati na integralnom tostu uz svežu papriku i list zelene salate.

Slani ili slatki sveži sir: Sveži kravlji sir promešati s pavlakom ili jogurtom. Za slanu varijantu dodati sitno naseckano povrće (paradaiz, paprika, luk, šargarepa ili krastavac), a za slatku – sveže voće naseckano na komadiće (banana, breskva, kajsije, kruška, jabuka ili šljiva).

Jaja s dodacima: Tvrdo kuvana jaja, pečena „na oko“, kajgana uz npr. dodatak povrća (mladi luk, paradaiz, paprika, spanać) ili sira i šunke.

Topla supa: Supa od paradiza, supa od pečuraka, pileća supa.

izvor:klokanica.hr

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts