среда, 28. новембар 2018.

MOLIM VAS DA IZDVOJITE PAR MINUTA ZA ČITANJE OVOG TEKSTA,A AKO MOŽETE I PODELITE GA !!

Dragi moji prijatelji,svi znamo da sam u TR Dragoslav Stojkovič zvanično radila do 12.4.2017….Ja sam 10.4. otišla na ultra zvuk i ustanovila trudnoću…Iako su mi svi rekli da odmah otvorim bolovanje,ja sam htela da ispadnem FER i prvo kažem poslodavcu da sam trudna,jer sam se osećala dobro i mogla sam još da radim.

11.4. kada sam otišla na posao,sam zamenici direktora poslala poruku da bude u kancelariji,jer ću morati posle posla da dodjem da pričam sa njom. Medjutim čim je pročitala poruku,nazvala me je i bila uporna da joj odmah kažem o čemu se radi. Rekla sam joj da sam trudna,medjutim ona mi je odmah preko telefona rekla da ce morati da nadje drugu radnicu i da ne želi da drži trudnicu.

Kada smo završile razgovor poslala sam joj poruku da mi ne daje otkaz jer ja mogu i hoću da radim još,i da sam joj rekla da sam trudna samo da bi mi knjižicu završila( jer još uvek nije završila firma one elektronske knjižice)….Kako god…pošto ona taj dan nije bila u kancelariji,sutra dan sam otišla na posao. Opet sam joj poslala poruku da mi se javi kad bude mogla,da znam šta i kako da radim za knjižicu,ako mi je dala otkaz,pošto ne znam gde sad treba da idem,ali ona nije odgovarala.Na kraju sam otišla do knjigovodje i pitala šta i kako za knjižcu,medjutim ona se izletela da je nju zamenica direktora još juče zvala da ona mene hitno odjavi i da sad moram na biro ili u socijalno.

Kad sam cula to iskreno nisam mogla da verujem,jer ZAKONSKI trudnici ne smeš da daš otkaz.
Nakon toga me je pozvala i rekla mi da odem do kancelarije. Otišla sam,tamo je bio direktor,bila je ona i sekretarica.
E sad pošto sam imala pre toga par ugovora na po 3 meseca,znala sam da po novom zakonu,ako 10 dana od prestanka poslednjeg ugovora,ne potpišem ili novi ugovor ili ugovor o prestanku radnog odnosa,da sam samim tim prijavljena za stalno. Moj poslednji ugovor je istekao 28 februara,sto znači,primljena sam za stalno.

Idemo dalje. Kada sam ušla u kancelariju,prva stavka za koju me je pitala je kako sam mogla bez njenog znanja ja kod knjigovodje,pa ja sam stalno isla kod knjigovodje,bukvalno svaki dan nosila i kalkulacije i papire i knjige na proveru i račune,to nikad do tad nije bio problem…
Neznajući da mi je knjigovodja rekla da sam ja juče odjavljena,ona pokreće priču kako je meni ugovor istekao 28 februara,kako ja nemam prava na doprinose od države jer ja već mesec ipo dana radim na crno…



Tu mi tek ništa nije bilo jasno. Kako radim na crno,a platu sam primala preko banke? Ona meni daje otkaz jer ona ne želi da rizikuje da ja kao trudnica radim i ne daj Bože da mi se nešto desi,to pada na grbaču firme. Ona već ima 4 trudnice koje vodi,i njoj je bukvalno 4 mesta zamrznuto,ja bih bila 5,a to je veliki teret za firmu. A sad da me prijavi ona ZAKONSKI ne može da mi vrati tih mesec ipo dana sto sam ja navodno neprijavljena…

Hm ništa meni nije jasno,odlazim ko popišana…Dala mi je otkaz,zbog čega? Znam kako sam radila i koliko sam se trudila,mušterije mi dolaze nasmejane i jedva čekaju da popričaju sa mnom. Kako god,ona meni usmeno daje otkaz,bez bilo kakvog rešenja napismenog.

Dan posle toga odlazim po platu,a ona kaže da je čula kako ja pričam po firmi da mi je dala otkaz jer sam trudna i da je to malo ružno! Wtf??? RUŽNO??? Na šta direktor firme kaže kako je čuo da ja hoću da tužim i kaže mi: “Ti bi mogla da tužiš da je ovo normalna država,al ovde ništa ne možeš da uradiš”..
Pomislim…Molim? Ti sebe nazivas jačim od države?

Ništa,prodje sve kao što je prošlo,ja sve dokaze,i izvode iz banke izvadim da se vidi da sam radila kod nje,dokaz iz bio fonda koji naravno važi do 10.4. a ne do 28.2. kao što ona tvrdi,predam u inspekciju rada,ostavim br telefona sve sve. Inspekciji rada dostavim slučj 20.4. Posle 2-3 dana mi zvoni telefon i inspektorka mi kaže kako ja nisam nikakav dokaz firmi predala da sam trudna,a ni inspektorki…Kakav dokaz čovece,nisu mi ni tražili dokaz samo su mi dali otkaz,i kažem inspektorki da dokaz da sam trudna ima u dopuni prijave koju sam pravila naknadno.

Samim tim je moj poslodavac znači potvrdio da sam radila kod njih,samo što je ispalo da su hteli da mi daju otkaz,a ne zbog trudnoće. Inspektorka kaže da se čujemo kasnije i spušta slušalicu.
Od njenog čujemo se kasnije prolazi 20 dana,ja odem do nje da pitam šta se dešava sa slučajem,medjutim ona kaže da je pokušavala da stupi sa mnom u kontakt jer ne zna gde sam tačno ja radila,da ona tek sad,posle 20 dana izadje u kontrolu da zatekne neke moje potpise.

Ja joj kažem boks br 7,zelena pijaca,medjutim tu mi je već bilo sve jasno… Posle dan dva ode i naravno zatekne moje potpise do 28 februara,tako mi je ona rekla…Kaže da ni u jednoj knjiži niti u haccp-u nigde posle 28.2. nema mojih potpisa. Kaže da ona ništa ne može da uradi i da pozovem jos jednom poslodavca da rešimo to.

Zovem direktora i pitam ga kad je u kancelariji,medjutim on meni na sve kaže da je on sve rekao i najžešće da je on mene UPOZORIO da ja ne idem nigde,a išla sam na svoju ruku. Kaže mi,ti hoćeš da se tebi ispunjavaju želje,ja sam ti reko da to tako ne može.

Ovo je moja priča i nadam se da ćete hteti da je podelite na fb… Kad već nista inspekcija ne može,valjda možemo mi kao prijatelji bar da pokažemo drugima kako stoje stvari…Neka se čuje ko je kakav…….

autor. Tamara Pavlović

izvor.devetmeseci.net

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts