Jako važno da obratite pažnju na ove savjete, jer je trenutno više od 80% prerađene hrane u SAD-u genetski modificirano.
bik-gmo
Većina ljudi ne može prepoznati GMO proizvod zbog zakona koji omogućavaju neoznačavanje GM hrane. Postoje dva vrlo različita pogleda kada je u pitanju zdravlje i sigurnosti genetski modificirane hrane: prehrambena industrija i znanstvenici koji podržavaju GMO i neovisni znanstvenici te brojna istraživanja kojma upozorovaju da je GMO štetan, toksičan i nadasve smrtonosan.
Genetski modificirana neoznačena hrana povezana s toksičnim i alergijskim reakcijama, bolestima, tumorima, te oštećenjima na gotovo svim organima životinja proučavanih u laboratoriju, svima je na dohvat ruke zahvaljujući globalnom tržištu.
Većina razvijenih zemalja smatra GMO namirnice štetnim za zdravlje. Tu se ubrajaju Australija, Meksiko, Peru, Japan i sve zemlje Europske unije u kojima postoje značajne restrikcije ili izravne zabrane proizvodnje i prodaje GMO proizvoda.
Kako prepoznati GMO proizvod?
Čitanjem koda ili cijena možete prepoznati je li proizvod organski uzgojen ili genetski modificiran. Konvencionalno uzgojeno voće i povrće (uzgojeno uz pomoć gnojiva, pesticida, fungicida, antibiotika, hormona), obilježeno je četveroznamenkastim kodom.
Na primjer, banana je označen kodom: 4011.
Organsko voće i povrće (proizvodi bez sintetičkih hemikalija) obilježeno je uglavnom sa 5 znamenki koje počinju brojem 9.
Kod organski uzgojene banane bi bio: 94.011.
Genetski modificirano (GMO) voće i povrće označeno je sa pet znamenki koje počinju brojem 8.
Dakle, GMO banana ima kod: 84.011.
Ovi savjeti su vrlo važni jer je trenutno više od 80% prerađene hrane u SAD-u genetski modificirano, dok je u mnogim europskim zemljama, uključujući Austriju, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Luksemburg i Italiju, proizvodnja GMO proizvoda striktno zabranjena, ali unatoč tome GMO proizvodi su dostupni na tržištu.
Napomenimo i kako, bez obzira na tvrdnje da je uzgoj GMO paradajza prestao, internetom kruži fotografija kako razlikovati organski od GMO pardajza.
Za voće i povrće koje je uzgojeno na uobičajeni način (uzgojeno ubrizgavanjem hemikalija), šifra na naljepnicama će se sastojati od četiri cifre.
Organski uzgajani plodovi sadrže petocifrenu šifru ispred koje se nalazi broj 9.
Genetski modificirani plodovi imaju petocifrenu šifru ispred koje se nalazi broj 8.
Na primjer:
Uobičajeno uzgojena rajčica bi bila: 4023
Organska rajčica bi bila: 94023
Genetski modificirana rajčica bi bila: 84023
Iako je kod nas proizvodnja i prodaja GMO hrane zabranjena, bacite pogled na fotografiju i memorirajte, za svaki slučaj.
Belgijski plavi bik, koji se uzgaja zbog mesa, je primjer koliko su daleko ljudi spremni da idu kako bi zaradili novac. U pitanju je genetski modifikovana vrsta, koja je duplo veća od prosječnog bika. Ovaj bik je poznat po mutaciji gena pod nazivom “dupliranje mišića” pa s toga izgleda kao da su na steroidima.
Većina ovakvih životinja završi kobno zbog zastoja srca. Od 1808. godine, farmeri su samo najmišićavim bikovima dozvolili parenje i na taj način su postajale sve veće. Ipak, ako se ima na umu da je u pitanju GMO vrsta, pitanje je koliko su pogodni za ishranu.
Većina ljudi ne obraća pažnju na naljepnice na kori voća.
No, one nisu tu bez razloga, objašnjavaju stručnjaci.
Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća.
Pogledajte šta još one otkrivaju, posebno obratite pažnju na one naljepnice sa brojem osam…
NALJEPNICE SA ČETIRI BROJA
Ako voće ima deklaraciju s četiri broja i počinje brojem 3 ili 4, to znači da je uzgojeno pomoću vještačkog đubriva.
Limun je naprimjer označen brojem 4033, dok banane nose brojeve 4011.
NALJEPNICE SA PET BROJEVA
Ako voće na sebi ima pret brojeva, od kojih je prvi broj 9, to znači da je organski uzgujeno.
Takva deklaracija garancija je toga da je voće uzgojeno bez đubriva i pesticida.
Organski uzgojene banane nose brojeve 94011.
PRVI BROJ NA DEKLARACIJI JE 8
Predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se na osnovu pet brojeva od kojih je prvi uvijek broj 8.
Takve banane imaju na sebi broj 84011.
Također, jako je važno da obratite pažnju da jedete ove kombinacije hrane.
Postoji mnogo kombinacija hrane koje lošu utiču na naš digestivni sistem i čak mogu dovesti do toga da se razbolite.
Sedam kombinacija hrane koje treba izbjegavati po savjetima nutricionista ako želite da sačuvate zdravlje digestivnog trakta, ali i cijelog organizma.
Kada nemamo vremena, sendvič na brzinu će završiti posao. Ako jedete sendvič sa sirom uz kafu, pozdravite se sa svim zdravim svojstvima sira. Prosti ugljeni hidrati iz hljeba spriječavaju pravilno varenje kalcijuma i njegov dobar uticaj na nervni i kardiovaskularni sistem. Štaviše, ako na to dodate instant kafu, nećete imati nikakve koristi po zdravlje.
Savjet: Ako volite sendvič sa sirom, barem zamenite kafu bijelim ili zelenim čajem.
Ovo je veoma popularna kombinacija za ljetnju salatu. Međutim, posljednja istraživanja su pokazala da kombinacija ovog povrća remeti biohemijske puteve u organizmu. Ovo dovodi do okoštavanja i oticanja, a vitamini iz povrća se neće dobro svariti.
Savjet: Jedite krastavac i paradajz odvojeno. Na primjer, danas napravite salatu od paradajza i zelenog lisnatog povrća, a sutra salatu sa krastavcima.
Ko može odoljeti šnicli sa pomfritom? Nažalost, ovo nije dobra kombinacija. Za varenje skroba su potrebne alkalne digestivne tečnosti, a za varenje mesa kisele. Kada se našu zajedno u želucu, dovode do gorušice, podrigivanja, gasova i drugih problema.
Savjet: Kao prilog uz meso služite povrće bez skroba – šparglu, brokoli, karfiol, boraniju ili tikvice.
Isto važi i za pastu sa mljevenim mesom. Pljuvačne žlijezde luče ptialin i amilazu, koji pretvaraju skrob iz paste u proste šećere. Kada prosti šećeri prekriju proteine iz mesa, stvara se opasna hemijska kombinacija koja može da dovede do dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
Savjet: Jedite pastu kao odvojeno jelo. Birajte pastu od durum pšenice i kombinujte je sa biljnim sosevima.
Ovo je jedna od omiljenih kombinacija još od fakultetskih dana. Svi vole da jedu slane orašaste plodove dok piju pivo. Međutim, preslana hrana ne samo što je nezdrava sama po sebi, već pojačava dehidraciju i povećava šanse da naručimo još jedno pivo.
Savjet: Kada konzumirate alkohol, redovno pijte vodu kako biste izbjegli da dehidrirate.
Kiselo voće usporava rad digestivnog sistema, naročito ujutru. Osim toga, ananas sadrži bromelain, kompleks enzima koji može da dovede do intoksikacije kada se kombinuje sa mliječnim proizvodima.
Ova kombinacija je naročito popularna među sljedbenicima zdrave ishrane, jer je hranljiva i laka za pripremu. Međutim, neki nutricionisti vjeruju da voće, naročito ono slatko, treba posebno konzumirati. Ono duže ostaje u tijelu i usporava varenje naročito kada se konzumira sa drugom hranom. Što se mlijeka tiče, bolje je da ga odvojeno konzumirate.
Savjet: Neka vam banane budu užina između glavnih jela.
izvor: novi.ba
( LijekiPriroda.com )
bik-gmo
Većina ljudi ne može prepoznati GMO proizvod zbog zakona koji omogućavaju neoznačavanje GM hrane. Postoje dva vrlo različita pogleda kada je u pitanju zdravlje i sigurnosti genetski modificirane hrane: prehrambena industrija i znanstvenici koji podržavaju GMO i neovisni znanstvenici te brojna istraživanja kojma upozorovaju da je GMO štetan, toksičan i nadasve smrtonosan.
Genetski modificirana neoznačena hrana povezana s toksičnim i alergijskim reakcijama, bolestima, tumorima, te oštećenjima na gotovo svim organima životinja proučavanih u laboratoriju, svima je na dohvat ruke zahvaljujući globalnom tržištu.
Većina razvijenih zemalja smatra GMO namirnice štetnim za zdravlje. Tu se ubrajaju Australija, Meksiko, Peru, Japan i sve zemlje Europske unije u kojima postoje značajne restrikcije ili izravne zabrane proizvodnje i prodaje GMO proizvoda.
Kako prepoznati GMO proizvod?
Čitanjem koda ili cijena možete prepoznati je li proizvod organski uzgojen ili genetski modificiran. Konvencionalno uzgojeno voće i povrće (uzgojeno uz pomoć gnojiva, pesticida, fungicida, antibiotika, hormona), obilježeno je četveroznamenkastim kodom.
Na primjer, banana je označen kodom: 4011.
Organsko voće i povrće (proizvodi bez sintetičkih hemikalija) obilježeno je uglavnom sa 5 znamenki koje počinju brojem 9.
Kod organski uzgojene banane bi bio: 94.011.
Genetski modificirano (GMO) voće i povrće označeno je sa pet znamenki koje počinju brojem 8.
Dakle, GMO banana ima kod: 84.011.
Ovi savjeti su vrlo važni jer je trenutno više od 80% prerađene hrane u SAD-u genetski modificirano, dok je u mnogim europskim zemljama, uključujući Austriju, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Luksemburg i Italiju, proizvodnja GMO proizvoda striktno zabranjena, ali unatoč tome GMO proizvodi su dostupni na tržištu.
Napomenimo i kako, bez obzira na tvrdnje da je uzgoj GMO paradajza prestao, internetom kruži fotografija kako razlikovati organski od GMO pardajza.
Za voće i povrće koje je uzgojeno na uobičajeni način (uzgojeno ubrizgavanjem hemikalija), šifra na naljepnicama će se sastojati od četiri cifre.
Organski uzgajani plodovi sadrže petocifrenu šifru ispred koje se nalazi broj 9.
Genetski modificirani plodovi imaju petocifrenu šifru ispred koje se nalazi broj 8.
Na primjer:
Uobičajeno uzgojena rajčica bi bila: 4023
Organska rajčica bi bila: 94023
Genetski modificirana rajčica bi bila: 84023
Iako je kod nas proizvodnja i prodaja GMO hrane zabranjena, bacite pogled na fotografiju i memorirajte, za svaki slučaj.
Belgijski plavi bik, koji se uzgaja zbog mesa, je primjer koliko su daleko ljudi spremni da idu kako bi zaradili novac. U pitanju je genetski modifikovana vrsta, koja je duplo veća od prosječnog bika. Ovaj bik je poznat po mutaciji gena pod nazivom “dupliranje mišića” pa s toga izgleda kao da su na steroidima.
Većina ovakvih životinja završi kobno zbog zastoja srca. Od 1808. godine, farmeri su samo najmišićavim bikovima dozvolili parenje i na taj način su postajale sve veće. Ipak, ako se ima na umu da je u pitanju GMO vrsta, pitanje je koliko su pogodni za ishranu.
Većina ljudi ne obraća pažnju na naljepnice na kori voća.
No, one nisu tu bez razloga, objašnjavaju stručnjaci.
Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća.
Pogledajte šta još one otkrivaju, posebno obratite pažnju na one naljepnice sa brojem osam…
NALJEPNICE SA ČETIRI BROJA
Ako voće ima deklaraciju s četiri broja i počinje brojem 3 ili 4, to znači da je uzgojeno pomoću vještačkog đubriva.
Limun je naprimjer označen brojem 4033, dok banane nose brojeve 4011.
NALJEPNICE SA PET BROJEVA
Ako voće na sebi ima pret brojeva, od kojih je prvi broj 9, to znači da je organski uzgujeno.
Takva deklaracija garancija je toga da je voće uzgojeno bez đubriva i pesticida.
Organski uzgojene banane nose brojeve 94011.
PRVI BROJ NA DEKLARACIJI JE 8
Predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se na osnovu pet brojeva od kojih je prvi uvijek broj 8.
Takve banane imaju na sebi broj 84011.
Također, jako je važno da obratite pažnju da jedete ove kombinacije hrane.
Postoji mnogo kombinacija hrane koje lošu utiču na naš digestivni sistem i čak mogu dovesti do toga da se razbolite.
Sedam kombinacija hrane koje treba izbjegavati po savjetima nutricionista ako želite da sačuvate zdravlje digestivnog trakta, ali i cijelog organizma.
Kada nemamo vremena, sendvič na brzinu će završiti posao. Ako jedete sendvič sa sirom uz kafu, pozdravite se sa svim zdravim svojstvima sira. Prosti ugljeni hidrati iz hljeba spriječavaju pravilno varenje kalcijuma i njegov dobar uticaj na nervni i kardiovaskularni sistem. Štaviše, ako na to dodate instant kafu, nećete imati nikakve koristi po zdravlje.
Savjet: Ako volite sendvič sa sirom, barem zamenite kafu bijelim ili zelenim čajem.
Ovo je veoma popularna kombinacija za ljetnju salatu. Međutim, posljednja istraživanja su pokazala da kombinacija ovog povrća remeti biohemijske puteve u organizmu. Ovo dovodi do okoštavanja i oticanja, a vitamini iz povrća se neće dobro svariti.
Savjet: Jedite krastavac i paradajz odvojeno. Na primjer, danas napravite salatu od paradajza i zelenog lisnatog povrća, a sutra salatu sa krastavcima.
Ko može odoljeti šnicli sa pomfritom? Nažalost, ovo nije dobra kombinacija. Za varenje skroba su potrebne alkalne digestivne tečnosti, a za varenje mesa kisele. Kada se našu zajedno u želucu, dovode do gorušice, podrigivanja, gasova i drugih problema.
Savjet: Kao prilog uz meso služite povrće bez skroba – šparglu, brokoli, karfiol, boraniju ili tikvice.
Isto važi i za pastu sa mljevenim mesom. Pljuvačne žlijezde luče ptialin i amilazu, koji pretvaraju skrob iz paste u proste šećere. Kada prosti šećeri prekriju proteine iz mesa, stvara se opasna hemijska kombinacija koja može da dovede do dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
Savjet: Jedite pastu kao odvojeno jelo. Birajte pastu od durum pšenice i kombinujte je sa biljnim sosevima.
Ovo je jedna od omiljenih kombinacija još od fakultetskih dana. Svi vole da jedu slane orašaste plodove dok piju pivo. Međutim, preslana hrana ne samo što je nezdrava sama po sebi, već pojačava dehidraciju i povećava šanse da naručimo još jedno pivo.
Savjet: Kada konzumirate alkohol, redovno pijte vodu kako biste izbjegli da dehidrirate.
Kiselo voće usporava rad digestivnog sistema, naročito ujutru. Osim toga, ananas sadrži bromelain, kompleks enzima koji može da dovede do intoksikacije kada se kombinuje sa mliječnim proizvodima.
Ova kombinacija je naročito popularna među sljedbenicima zdrave ishrane, jer je hranljiva i laka za pripremu. Međutim, neki nutricionisti vjeruju da voće, naročito ono slatko, treba posebno konzumirati. Ono duže ostaje u tijelu i usporava varenje naročito kada se konzumira sa drugom hranom. Što se mlijeka tiče, bolje je da ga odvojeno konzumirate.
Savjet: Neka vam banane budu užina između glavnih jela.
izvor: novi.ba
( LijekiPriroda.com )
0 коментара:
Постави коментар