среда, 7. новембар 2018.

Znaš li da je vlasac prava riznica vrijednih nutrijenata i da sadrži vrlo malo kalorija. Dobar je izvor i vitamina A, B, C i K te antioksidansa.




Vlasac (lat. Allium schoenoprasum L.) dolazi iz porodice lukova.

Istoj porodici pripadaju češnjak, crveni luk i poriluk.

Vlasac je široko primjenjiva biljka koja ima blago ljuti okus koji ovisi o uvjetima uzgoja i o sorti.

Uzgoj vlasca ima dugu tradiciju zbog njegovog karakterističnog okusa, ali i ljekovitih svojstava.

Srednjovjekovni vrtlari često su koristili vlasac kao ukras te za označavanje granice vrtova, ali i za odbijanje insekata.

Vlasac sadrži eterična ulja bogata sumporom koja su uzrok njegovog ljutog okusa i mirisa.

Zbog jednostavnog uzgoja i ljekovitih svojstava vlasac bi trebao biti dio svakog vrta.

Prava je riznica vrijednih nutrijenata i sadrži vrlo malo kalorija. Dobar je izvor vitamina A, B, C i K te antioksidansa.

Od minerala su prisutni kalcij, magnezij, fosfor i kalij.

Ljekovito djelovanje vlasca

1.Smanjuje kolesterol

Crveni luk i češnjak zadobili su mnogo pažnje zbog ljekovitog sastojka alicina koji je, također, prisutan i kod vlasca.

Zahvaljujući visokom sadržaju alicina, vlasac smanjuje razine tzv. „lošeg“, LDL kolesterola u krvi i uravnotežuje krvni tlak.



Važno je znati da se alicin stvara odmah nakon što se odreže stabljika vlasca i nakon nekog vremena pretvara se u sumporne spojeve.

Zato se vlasac treba servirati i konzumirati što prije dok se osjeti ljutkasti miris.

2.Jača imunitet

Vlasac sadrži vitamin A koji osigurava zdravlje sluznice nosa, grla, pluća i probavnog sustava, ali i drugih organa koji su izloženi vanjskom utjecaju i potencijalnim patogenima.

Vitamin C u vlascu potiče jačanje imuniteta te ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Stoga, vlasac je odličan dodatak prehrani za osobe koje pate od infekcija dišnih puteva.

Vitamini A i C sudjeluju u stvaranju antitijela imunološkog sustava te su zbog toga učinkoviti u eliminaciji štetnih patogena.

3. Sprečava osteoporozu i aterosklerozu

Vlasac sadrži spojeve koji zadržavaju kalcij u kostima i krvi te sprečavaju izlučivanje kalcija u urin. Na taj se način osigurava zdravlje i čvrstoća kostiju.

Vitamin K iz vlasca poboljšava apsorpciju kalcija u kosti te smanjuje učestalost prijeloma u postmenopauzi.

Sprečavanjem hormonalne neravnoteže koja može dovesti do demineralizacije kostiju, vitamin K sudjeluje u očuvanju čvrstoće i zdravlja kostiju.

Redovitom konzumacijom vlasca može se spriječiti kalcifikacija krvnih žila i, posljedično, ateroskleroza.

4. Sudjeluje u prevenciji raka i tumora

Znanstvena su istraživanja potvrdila da vlasac ima snažno antioksidacijsko djelovanje.

U odnosu na drugo lukovičasto povrće (crveni luk, češnjak, ljutika i poriluk), vlasac ima značajno veću količinu antioksidansa.

Oksidativni stres (narušena ravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa u tijelu) povezan je s velikim brojem kroničnih bolesti, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, tumori i demencija.

Antioksidativni sastojci vlasca smanjuju količinu slobodnih radikala u tijelu čime usporavaju pojavu i širenje kancerogenih stanica.

5. Poboljšava probavu

Alil-sulfid i drugi karakteristični spojevi u vlascu povoljno djeluju na rad probavnog sustava.

Vlasac iz probavnog trakta uklanja štetne bakterije, kvasce i gljivice koje bi inače ometale probavu.

Zbog sinergije vlakana i drugih bitnih prirodnih spojeva (niacin, tiamin, pantotenska kiselina), dolazi do lakše probave.



Vlasac omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari u probavnom traktu, čime se postiže njihovo učinkovitije iskorištavanje u organizmu.

6. Čuva vid

Karotenoidi zeaksantin i lutein, koje vlasac sadrži, direktno su povezani sa smanjenjem broja slobodnih radikala koji uzrokuju degenerativne bolesti oka.

Usporavaju i sprečavaju pojavu očne mrene, makularne degeneracije te čuvaju oči od starenja.

Od svih predstavnika lukovičastog povrća, vlasac ima najveću količinu vitamina A koji poboljšava zdravlje očiju te jača i izoštrava vid.

Uzgoj i berba vlasca

Vlasac je jedna od najjednostavnijih biljaka za uzgoj.

Voli plodno i propusno tlo uz puno svjetlosti.

Može se uzgajati i u posudama smještenim na osunčanoj prozorskoj dasci.

U posudi se ne smije zadržavati voda kako ne bi došlo do truljenja korijena.

Kad listovi postignu visinu od 15 do 20 cm, režu se malo iznad površine tla.

Vlasac cvjeta od svibnja do lipnja, a od cvjetnih glavica može se pripremati ukusni ocat.

Primjena u kulinarstvu

Vlasac možete dodati brojnim jelima, u svježem ili u sušenom obliku.

Možete ga staviti u salate, juhe, sendviče ili umake.

Kako biste očuvali njegov specifičan okus, dodajte ga jelima tek pred kraj kuhanja.

Prije uporabe listove vlasca operite u hladnoj vodi te ih nježno obrišite, a zatim narežite na željenu duljinu.

Salata s rajčicama i začinskim biljem

Sastojci:

– ½ kg rajčica
– 1 ½ žlica octa
– ¼ žlice maslinovog ulja
– 2 do 3 grančice mažurana
– 10 do 12 listova bosiljka
– 1 vezica vlasca
– 1 žličica himalajske soli

Povrće i začine operite i narežite. Salatu začinite maslinovim uljem, octom i soli te odmah servirajte.

Pesto s vlascem

Sastojci:

– 2 šalice narezanog vlasca
– 1 šalica narezanih listova peršina
– ½ šalice maslinovog ulja
– ¼ šalice nasjeckanih tostiranih badema (ili drugih orašastih plodova)
– 2 češnja češnjaka
– 1 žlica svježeg limunovog soka
– ¼ žličice himalajske soli
(mjera za šalicu je 250 ml)

Sve sastojke izmiješajte u posudi, prebacite u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu.

Namaz od indijskih oraščića s vlascem

Sastojci:

– 300 g nesoljenih indijskih oraščića
– 3 češnja češnjaka
– 3 žlice narezanog svježeg vlasca
– himalajska sol (po želji)

Priprema:

Indijske oraščiće namačite u posudi s vodom 4 sata ili tijekom noći.

Ocijedite oraščiće i usitnite ih u blenderu do kremaste smjese. Ako je potrebno, dodajte vodu.

Oraščiće prebacite u posudu i dodajte nasjeckani vlasac te posolite po potrebi.

Čuvajte u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi.

Izvor: alternativa-za-vas.com

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts