петак, 9. новембар 2018.

Prvi mliječni zubi niču s oko 6 mjeseci, no kao i sve drugo kod djece to je dosta individualno, tako da nekom niknu već sa 3,4 mjeseca, a nekom tek oko prve godine života. To su obično prvi donji sjekutići koji niču u paru, a nakon njih slijede gornji. Dok taj period kod neke djece prolazi bez ikakvih simptoma, kod većine se javlja pojačano slinjenje i dijete postaje razdražljivo i plačljivo jer ga muči zubno meso koje može biti otečeno, osjetljivo ili bolno.

Mogu se javiti problemi sa spavanjem i jelom. Nekada se simptomu mogu javiti i do mjesec ili dva prije samog nicanja. Kako bi si olakšalo dijete često gura šaku ili predmete u usta. Danas na tržištu postoje razni gelovi za utrljavanje u zubno meso te niz igračaka koje sadrže gel ili vodu te se stavljaju u hladnjak da tako ohlađeni pomognu u ublažavanju simptoma. Do otprilike treće godine obično nikne svih 20 mliječnih zubića.



Nekada se simptomu mogu javiti i do mjesec ili dva prije samog nicanja zubića.

Nakon što nikne prvi zub vrijeme je da ga se počne prati. Postoje četkice izrađene za djecu te dobi, te je najbolje s njima početi što ranije. Kod beba koje još doje je nakon hranjenja potrebno bar omotati gazu namočenu u vodu oko prsta i time prijeći po površinama zubi koji su nikli kako bi se uklonile naslage i time spriječio nastanak karijesa. To je ujedno i pravo vrijeme da sa svojim djetetom posjetite stomatologa. Tog prvog pregleda se dijete naravno kasnije neće sjećati, no važan je kako bi se roditelje educiralo o tome kako najbolje brinuti o oralnom zdravlju svog djeteta.

U vremenu kada izrastu svi zubići vrijeme je za prvi pravi pregled i prilagodbu kod stomatologa. Tada dijete već može razumjeti i lagano ga se upoznaje s doktorom, ordinacijom i svime što se koristi kod liječenja zubi. To je način na koji dijete bez traume stekne naviku pravilnog održavanja oralne higijene i odlaska kod stomatologa što će mu ostati usađeno za cijeli život.

dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts