недеља, 25. новембар 2018.

Ovaj video će biti koristan za one majke koje po prvi put treba da doje, jer za njih dojenje predstavlja jedno bolno iskustvo, ali ako dobro pogledate ovaj video, naučićete kako da pravilno stavite bebu na vaše grudi.



Tako će dojenje za bebu biti efikasno, a vama će biti udobno i uživaćete, bez ikakvog neprijatnog osećaja. Mnoge majke se odlučuju da doje svoje bebe jer znaju koliko je majčino mleko zdravo za razvoj deteta. Efikasnost i udobnost dojenja zavisi pre svega od položaja vaše bradavice u ustima bebe. A gde će bradavica biti, to zavisi od toga kako bebu držite. Na 57-oj sekundi ovog videa, možemo videti unutrašnjost bebinih usta i položaj bradavice dok beba sisa. Na ulasku u usta nalaze se desni, iza njih greben, a onda tvrdo nepce. Ako beba uzme vašu dojku sa prednje strane, vaša bradavica će pritiskati njegovo tvrdo nepce (1:16 min na videu). Ovo se zove “plitko dojenje” i taj položaj vama može biti neudoban. Ukoliko beba stalno ovako sisa, to može vama izazvati bol i ostetiti kožu dojke i bradavice.

Mamice dojenje nije dobro samo za bebu već i za vas



Iza tvrdog nepca vaše bebe nalazi se meko nepce. Neko ovaj deo naziva i “udobna zona”. Pokušajte vašim jezikom sami da nadjete gde se nalazi ta zona. Možete videti na videu gde je to odprilike. (1:50 min na videu.) Kada beba odozdo primi vašu bradavicu duboko u svoja usta, vaša bradavica dolazi u “udobnu zonu” gde je meko nepce (2:03 min). I tada nema ni bola ni pritiska dok vaša beba sisa. Ovaj položaj je dosta udobniji i bezbolniji za vas, a ovakvo dojenje je dosta efikasnije za bebu.

Kada je beba tek rodjenja, treba je polako privići na grudi i dojenje. Kao i svi ostali sisari, i bebe su rodjenje sa prirodnim instinktom kako da pronadju majčine grudi. Kada počinjete da dojenjem, sačekajte da vaša beba bude opuštena, mirna i gladna. Raskopčajte košulju i vašu bebu stavite izmedju vaših grudi. (2:50 min). Opustite se i uživajte u ovom osećaju bliskosti izmedju vas i vaše bebe. Kada beba oseti sigurnost i toplinu vaših grudi, sama će krenuti da traži vašu dojku. Polako će se spustati prema vašim bradavicama. Dok se beba kreće prema vašim dojkama, pričajte sa njom, mazite je, gledajte je u oči, ohrabrite je da nastavi tragajući za izvorom hrane. Možete pomoći svojoj bebi spuštajući je svojim rukama prema jednoj dojki. (3:25 min). Zapamtite, ovo su prirodni instinkti, vaša beba će znati šta treba da radi. Kada stigne do vaše bradavice, pomozite mu da zauzme pravilan položaj (3:44 min) taj položaj je jako važan, što je već opisano gore u tekstu. Znači, da vašu dojku prihvati odozdo. Kad prihvati bradavicu, nežno mu gurnite ramena prema vama, i to će mu pomoći da vaša bradavica stigne do mekog nepca, tj do “udobne zone”. (4:10 min). Kada beba pravilno sisa, vi ćete osetiti blago prijatno golicanje u vašim grudima. I zapamtite, na ovaj način dojenje neće biti bolno, zbog čega mnoge mlade majke odustaju od dojenja, biće jako prijatno i za vas i za vasu bebu. A ako i pored svega dojenje boli, onda se obratite doktoru, postoje i razne druge metode da se bol spreči.

Otkriveno još jedno čudo majčinih grudi: Koja je uloga areola oko bradavica



Zahvaljujemo se Sarah i njenoj bebi Fulton koji na ovom snimku ima samo 5 dana.

Mi smo vam video preveli da vam što više olakšamo a vi obavezno pogledajte

Pripremila i prevela (urednica sajta Sonja Milekić )

izvor.devetmeseci.net

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts