среда, 7. новембар 2018.

Mnogi trudnici požele da dodirnu stomak ili joj upute komentar “sve si veća i veća”. Iako ti komentari uglavnom nisu zlonamerni, ne bi trebalo to da radite. Evo šta još treba, a šta ne treba da joj kažete.



Ako niste sigurni da li ćete rečima povrediti ili naljutiti trudnicu, bolje ćutite jer – verovatno hoćete. Uostalom, imajte na umu da u njenom telu trenutno “divljaju” hormoni.

Zita Vest je babica i “guru za plodnost”, brinula je o Kejt Vinslet i Sofi Veseks kada su bile u drugom stanju i podelila je neke savete šta (ne) treba reći/uraditi trudnicama.

1. Ne dodirujte joj stomak
Ni ne pomišljajte na to jer time narušavate njen privatni prostor. Sigurno vam ne bi palo na pamet da pipate stomak nekoga ko nije u drugom stanju, pa ni ovo ne bi trebalo da bude drugačije.

Ako to iz nekog razloga baš, baš želite da uradite, prvo je pitajte da li bi joj to smetalo i nemojte da se uvredite ako vam to ne dozvoli. Dodirivanje stomaka (često i od strane ljudi koji je jedva da poznaju) je jedna od stvari koja trudnice užasno nervira.

2. Ne pitajte da li je izabrala ime
Vama se to možda čini nebitnim, ali može da bude neprijatno ako buduća mama još nije smislila ime za dete ili ako jeste, a vi ste već 45. osoba koja je to pita. Ono što takođe nikada, nikada ne bi trebalo da uradite je da, ako vam trudnica kaže kako će se beba zvati, kažete nešto ružno o tom imenu.

Veoma je stresno kada okolina osuđuje ime koje je buduća mama odabrala za svoje dete.

3. Ne govorite joj da postaje sve veća
Trudnica je svesna da je njeno telo postalo veće i nema potrebe da je o tome obavestite. Dakle, ne komentarišite veličinu ili oblik njenog tela. Sa druge strane, uvek možete da je pohvalite da izgleda divno i da blista.

4. Ne ponašajte se kao da je bolesna
To jeste drugo stanje i na neki način jeste “medicinsko stanje”, ali trudnoća nije bolest. Trudnice i dalje mogu umereno da vežbaju, da rade, izlaze… Zapravo, neke buduće mame trudnoću podnesu lagano, druge malo teže, ali one same znaju granice koliko i šta mogu da podnesu. Zato se ne ponašajte kao da su bolesne, ali imajte na umu da su možda umorne i svakako im ustupite mesto u autobusu!

5. Ne pričajte joj o horor iskustvima sa porođaja
Skoro uvek se nađe neko ko sa trudnicom poželi da podeli svoje iskustvo sa porođaja. I to je u redu, ako joj pričate da je sve prošlo “glatko” i niste imali problema, ali ako ste se porađali dugo i bio vam je potreban hitan carski rez, na primer, zadržite to iskustvo za sebe. Poslednje što joj treba je priča o horor iskustva donošenja bebe na svet.

6. Kažite joj da će sve biti u redu
Trudnoća, naročito prva, na izvestan način može da bude zastrašujuća za žene. Njihov život se menja na mnogo načina, njihovo telo se menja, spremaju se za najvažniju ulogu u životu, plaše se da li će biti dobar roditelj, kako će se snaći…



Činjenica je da žene daju sve od sebe i da se, čak i one koje misle da se u tome neće snaći, prilagode novom životu kada beba stigne.

Nemojte tokom trudnoće da joj pričate o postporođajnoj depresiji, na primer – verovatno je o tome informisana, pa nema potrebe da je podsetite na tu “mračnu stranu”. Većina žena posle porođaja bude sasvim dobro, uživa u majčinstvu i daje sve od sebe da to radi najbolje što može. Zato joj recite da će sve da bude u redu, to je jedino što treba da čuje od vas.

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts