петак, 9. новембар 2018.

Kada je moguć porod u vodi i kako on izgleda?
Svakako je potreban razgovor sa vašim liječnikom kako bi se utvrdilo jeste li kandidat za porod u vodi. On će biti moguć ukoliko ste imali uredne prethodne trudnoće, niste rađali carskim rezom, očekujete samo jedno dijete i trudnoća je uredna. Porod u vodi nije dozvoljen ukoliko imate problema sa tlakom te ako primjetite da plodna voda nije bistra već sadrži krv ili mekonij. Ukoliko planirate epiduralnu tokom poroda, tada nećete moći roditi u vodi jer takva vrsta poroda isključuje upotrebu gotovo svih lijekova kao sredstava ublažavanja boli tokom poroda. Žena ulazi u vodu tek nakon što je otvorena 5 centimetara i kada su trudovi već poprilično snažni. Kako voda bitno umiruje kontrakcije nije poželjno ulaziti u vodu prije nego trudovi budu snažni kako se nebi u potpunosti smirili te ćete tada morati ponovno izaći iz vode dok se kontrakcije ne pojačaju. Temperatura vode nebi smjela prelaziti temperaturu tijela te je idealno okruženje ukoliko je temperatura vode 37 stupnjeva te bi voda trebala biti dovoljno duboka da trbuh bude pod vodom. Ukoliko se u vodu uđe kako je i preloženo, nakon što ste 5 centimetara otvoreni, sam porod u vodi nebi trebao dugo trajati. U pravilu porodi u vodi traju znatno kraće od poroda u rađaoni.

Prednosti poroda u vodi?
U prvom redu prednost je što za razliku od ostalih vrsta poroda, u ovom slučaju je babica ili netko od osoblja cijelo vrijeme uz vas, što svakako pruža dodatnu sigurnost. Kako je izbor poroda u vodi prvenstveno na rodilji, već samim time dolazimo do zaključka da žene koje žele roditi u vodi su upoznate sa činjenicom da neće smjeti primati nikakve ublaživaće boli i spremne su na potpuno prirodan porod. Kako se tijelo u toploj vodi dodatno opušta i sami bolovi će biti oslabljeni. Pri porodu u vodi veoma rijetko dolazi do pucanja ili potrebe za epiziotomijom. Babica ili netko od specijalizanata, tko je već prisutan uz vas prilikom poroda u vodi redovito će vam mjeriti temperaturu, kao i temperaturu vode i broj djetetovih otkucaja kako bi bili sigurni da se ne javljaju nikakve komplikacije.

Mane poroda u vodi
Mnoge buduće majke strahuju od infekcija u vodi, no prema strogim bolničkim pravilima svi ovi strahovi su potpuno neopravdani jer se kade za porod redovito i temeljito održavaju čistima i sterilnima tako da nemate ni najmanji razlog za zabrinutost. U pravilu su šanse za infekciju prilikom poroda u vodi jednake kao i kod svih ostalih načina poroda. Drugi veoma čest strah kod budućih majki je činjenica da se dijete nakon izlaska neko kratko vrijeme nalazi pod vodom, no imajte na umu da je dijete živjelo devet mjeseci u plodnoj vodi u vaše trbuhu i sve dok prvi puta ne udahne zrak, upravo voda je njegovo prirodno okruženje. Dijete neće udahnuti odmah nakon poroda, već kada na tijelu osjeti strujanje zraka kada izroni, tada organizam daje znak da je vrijeme za početak disanja.

Kako ublažiti bolove prilikom trudova?
Kako smo već i naveli, strujanje tople vode bitno ublažava bolove prilikom kontrakcija, no postoji još mnogo načina umirivanja bolova i bez upotrebe lijekova. Pravilno disanje je svakako jedan od njih. Pravilno disanje opušta mišiće te samim time i bolove. Imajte na umu da iako to vjerojatno ne osjećate jer ste u vodi, prilikom kontrakcija se izrazito znojite te je potrebno cijelo vijeme imati dostupnu vodu ili prirodni sok kako bi polako pili i održavali hidrataciju. Masaža može bitno ublažiti bolove, pa ako je partner uz vas, namjestite se tako da vam može blago masirati leđa i ramena kako bi se opustili. Ukoliko nema partnera pri porodu, procjenite sami, možda bi i babica koja je cijelo vrijeme uz vas bila voljna to učiniti. Praznite mjehur na vrijeme jer punjenje mjehura stvara dodatni pritisak na vaš trbuh. Prilikom izlaženja iz vode i odlaska do wc-a utoplite se ogrtačem ili ručnikom kako se nebi prehladili. Već smo pisali kako je izvan vode porod u uspravnom položaju mnogo lakši i za majku i za dijete. Jednak je slučaj i u vodi. Ukoliko kleknete na koljena prilikom poroda dodatno se smanjuje opasnost od pucanja a i gravitacija će učiniti svoje te će djetetov izlazak biti lakši. Ukoliko vam postane neudobno,promjenite položaj, oslanjajte se na rubove kade i partnera ukoliko je uz vas.



Nakon poroda u vodi
Nakon što bebina glavica izađe ostanite u položaju da ona bude pod vodom i pravilnim disanjem dočekajte sljedeći trud koji će dovesti do izlaska i djetetova tijela. Tada će babica lagano izroniti djetetovu glavu iznad vode. U trenu kada dijete osjeti promjenu temperature i vanjski zrak, tada počinje disati, do tada kisik dobiva preko pupčane vrpce na koju je još uvijek spojeno. Odmah možete dijete prisloniti uz vaše tijelo kako bi ga na taj način ugrijali. Neka tijelo bebe bude pod vodom da ostane toplo. Nemojte brinuti ukoliko vaše dijete ne plače odmah veoma glasno jer je poznato da djeca rođena pod vodom su bitno mirnija.

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts