недеља, 4. новембар 2018.

Jedna od zona koju želimo što prije vratiti u prvobitno stanje nakon poroda je svakako trbuh. Pročitajte stoga kako bi to trebalo raditi, zašto baš tako i kojim redoslijedom.

Vježbe za trbuh nisu „trbušnjaci“
Prvo ćemo razbiti jednu jako čestu zabludu. „Trbušnjaci“ nisu vježba koju bismo trebali raditi za trbuh. Zapravo klasične trbušnjake ne bismo nikada trebali raditi. Na trbuhu radimo vježbajući cijelo tijelo. Radimo vježbe koje povećavaju svjesnost tijela, povezuju dijelove tijela u sinhroniziranu cjelinu. Nakon trudnoće je jako važno raditi vježbe koje samo osvješćuju površinske i duboke mišiće trbušnog zida. Nakon poroda ovi mišići nisu za nešto više od toga. Time između ostalog vraćamo površinske mišiće koji su tijekom trudnoće bili razdvojeni na svoje mjesto. Tek kada su tamo gdje trebaju biti vrijedi počinjati vježbe za njihovo snaženje. No opet postupno i radeći vježbe za cijelo tijelo.

Za trbuh je važno osvijestiti i zdjelicu koja je također tijekom trudnoće bila u položajima koji su namijenjeni trudnoći. Zdjelica koja nije u svom prirodnom položaju negativno utječe na položaj cijelog tijela. Ako ostane u položaju u kojem je bila u trudnoći, trbuh se neprirodno isteže i izgleda napuhnuto, a u lumbalnom dijelu kralježnice stvaramo preveliki luk- lordozu koji može izazvati bolove u tom dijelu tijela. Istog trenutka kada zdjelicu vratite u pravilan položaj, trbuh će vam se činiti manji. Sada i on može biti u svom prirodnom položaju.

Aktivacija TVA
Aktivirajmo transversus abodominis (TVA), duboki i moćan mišić koji obujmljuje cijelo područje trbuha i spaja se s kralježnicom preko torakolumbalne fascije. Ovaj mišić tijekom trudnoće ostaje na svom mjestu jer je „ispod“ trbuha. U uobičajenim načinima vježbanja često ostaje zanemaren jer ne postoji svjesnost o njemu. U Vježbaonici posebnu pozornost dajemo upravo tim dubokim mišićima, stabilizatorima te tako i transversus abdominis postaje aktivan i štiti trbuh te pomaže tijelu održati snagu i stabilnost posebno u trudnoći. Počinjemo ga aktivirati jednostavnim vježbama disanja.

Jedna od vježbi za osvješćivanje dubokih i površinskih mišića trbuha je i „poravnavanje“. Vježbu izvodimo dok stojimo. Cilj je postaviti se u pravilan položaj tijela krećući od zdjelice preko rebara. Rebra ne smiju ići prema „gore“. Rebra spustite prema dolje i nazad i poravnajte ih sa zdjelicom. Linija kuk, koljeno, gležanj je u ravnini. U ovoj poziciji ste ravni, a vaš TVA vrši svoju funkciju. Ako ga želite postati svjesniji, pokušajte lagano povući rebra prema zdjelici i to tako da se prsni koš ne pomakne nego samo da osjetite mišiće koje je potrebno aktivirati da bi se to dogodilo. Ovu vježbu možete raditi uvijek i svugdje, stoga iskoristite tu mogućnost.

Možda će vam se činiti čudno, no za aktivaciju mišića nije potrebno „bildanje“ i ponekad je prejak mišić zapravo loša stvar. Mišići trebaju raditi svoju funkciju, a za to su često potrebne vrlo jednostavne i lagane vježbe.

Vježbe za trbuh nakon poroda2

Ukratko, mislite na sljedeće:

-vježbe za trbuh su vježbe za cijelo tijelo

-vježbati je potrebno prije i poslije trudnoće

-osvijestiti mišiće

-pravilan položaj tijela

-aktivacija TVA

-više puta dnevno ispravite položaj tijela, poravnajte se

-nije potrebno „bildati“ mišiće



-ne zaboravite uživati u trudnoći

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts