уторак, 6. новембар 2018.

Tokom hladnih dana temperaturu u dečijoj sobi najbolje je održavati između 20 i 22 stepena, a za vreme hladnih noći između 15 i 18 stepeni. Ukoliko je temperatura u zatvorenom prostoru viša od navedenih vrednosti, suv i pregrejan vazduh mogu oštetiti sluznicu nosa i učiniti je osetljivom na mikroorganizme koji urzokuju prehladu. Takođe, pregrejan vazduh može isušiti bebinu kožu i uzrokovati svrab.



Pre nego što bebu stavite na spavanje, krevetac možete ugrejati termoforom ili grejačem (pazite da prekrivač ne bude prevruć). Dete pokrijte slojevito – kako bi mu bilo ugodno i toplo. Ako uporno odbacuje prekrivače, stavite ga u vreću za spavanje – ovo je posebno praktično za bebe i decu mlađu od godinu dana. Bebe višak toplote izbacuju preko glave, pa se o tome treba li vaša beba preko noći nositi kapicu ili ne posavetujte sa pedijatrom.

Da li je beba pravilno obučena procenite dodirom bebinih ruku, bedara ili zadnje strane vrata. Ako su ti delovi hladni ili je dete nemirno, verovatno mu je hladno, pa ga dodatno obucite ili pokrijte. Ako je koža topla ili oznojena, ili je kosica vlažna, ili beba ubrzano diše i nemirna je – verovatno je pretoplo obučena, pa skinite par slojeva odeće. Ako su ruke i noge hladne na dodir, a telo prijatno toplo i suvo, no beba i dalje plače, možda je treba nahranitit ili je žedna ili umorna.

Toplinu bebe nije moguće ustanoviti samo po njenim ručicama i nožicama, jer su one većinom hladnije od ostatka tela, budući da beba još nema potpuno razvijenu cirkulaciju. Isto tako, ako je beba par puta kinula, to ne mora značiti da joj je hladno. Možda joj smeta sunce ili je potrebno pročistiti joj nos. Isto važi i za štucanje, koje je česta pojava kod beba i u većini slučajeva nema veze sa osećajem hladnoće.

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts