Avokadu je izuzetno dobar za zdravlje i ukoliko naučite recept za ukusan dezert koji ih sadrži – vaša cijela porodica će vas prosto obožavati!
puding-ukusan
Puding od čokolade i avokada je vrlo ukusan i vrlo lak za pravljenje!
Avokado podržava sposobnost tijela da apsorbuje hranljive materije koje razlažu mast od drugog voća i povrća, poput luteina, alfa i beta karotina.
Ima moćna antigljivična i antibakterijska svojstva koja pospješuju imuni sistem i bogat je amino kiselinom lecitinom koji spriječava gojenje, preopterećenje jetre i pospješuje rad mozga.
Ovo voće sadrži dosta biljnih sterola, poput beta sitosterola koji ima snažno antiestrogensko svojstvo. Oni sprječavaju receptore estrogena u ćelijama i snižavaju količinu apsorbovanog estrogena, te povećavaju nivoe progesterona kod žena i testosterona kod muškaraca.
Avokado takođe spriječava starenje zbog materija u mesu i ulju koje sprječavaju oštećenje od strane slobodnih radikala. Oni ulaze duboko u strukturu ćelija i mitohondrije, te stimulišu proizvodnju energije podržavajući tako tjelesne funkcije.
Uloga mitohondrija je ključna u borbi protiv slobodnih radikala. Ova centralna jedinjenja ćelija stvaraju većinu energije za ćelije od hranljivih materija ali takođe i generišu nestabilne hemikalije koje dovode do oštećenja mitohondrija i drugih sastavnih dijelova ćelije.
Zbog toga ovo ima direktan uticaj na starenje. Naučnici su, pak, pronašli da je ulje avokada čudo koje može obrnuti taj proces!
Dr Kristijan Kortez-Roho koji predvodi studiju navodi: „avokadovo ulje prouzrokuje ubrzanu respiracju mitohondrija, što ukazuje na to korišćenje nutrijenata za produkciju energije za ćelijske funkcije ostaje efikasno čak i u slučaju da je ćelija napadnuta od strane slobodnih radikala i da mitohondrija može proizvesti malu količinu bezopasnih radikala.“
Avokado takođe sadrži dosta sirove masti i hranljive materije poput:
Kalcijuma
Gvožđa
Magnezijuma
Vlakana
Kalijuma
Folne kiseline
Sodijuma
Bora
Vitamina E
B vitamina
Evo kako da pripremite ovaj ukusni recept
Puding od avokada i čokolade
Sastojci:
3 velika, zrela avokada
3-6 kašika kokosovog mleka
2 kašičice kokosovog ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
¼ šolje kakao praha
2 kašike sirovog meda
Uputstva:
U blenderu pomiješajte avokado, kokosovo mijleko, vanilu, kakao prah i blendirajte ih na minut. Dezert držite u frižideru pola sata i uživajte!
Izvor: stil
puding-ukusan
Puding od čokolade i avokada je vrlo ukusan i vrlo lak za pravljenje!
Avokado podržava sposobnost tijela da apsorbuje hranljive materije koje razlažu mast od drugog voća i povrća, poput luteina, alfa i beta karotina.
Ima moćna antigljivična i antibakterijska svojstva koja pospješuju imuni sistem i bogat je amino kiselinom lecitinom koji spriječava gojenje, preopterećenje jetre i pospješuje rad mozga.
Ovo voće sadrži dosta biljnih sterola, poput beta sitosterola koji ima snažno antiestrogensko svojstvo. Oni sprječavaju receptore estrogena u ćelijama i snižavaju količinu apsorbovanog estrogena, te povećavaju nivoe progesterona kod žena i testosterona kod muškaraca.
Avokado takođe spriječava starenje zbog materija u mesu i ulju koje sprječavaju oštećenje od strane slobodnih radikala. Oni ulaze duboko u strukturu ćelija i mitohondrije, te stimulišu proizvodnju energije podržavajući tako tjelesne funkcije.
Uloga mitohondrija je ključna u borbi protiv slobodnih radikala. Ova centralna jedinjenja ćelija stvaraju većinu energije za ćelije od hranljivih materija ali takođe i generišu nestabilne hemikalije koje dovode do oštećenja mitohondrija i drugih sastavnih dijelova ćelije.
Zbog toga ovo ima direktan uticaj na starenje. Naučnici su, pak, pronašli da je ulje avokada čudo koje može obrnuti taj proces!
Dr Kristijan Kortez-Roho koji predvodi studiju navodi: „avokadovo ulje prouzrokuje ubrzanu respiracju mitohondrija, što ukazuje na to korišćenje nutrijenata za produkciju energije za ćelijske funkcije ostaje efikasno čak i u slučaju da je ćelija napadnuta od strane slobodnih radikala i da mitohondrija može proizvesti malu količinu bezopasnih radikala.“
Avokado takođe sadrži dosta sirove masti i hranljive materije poput:
Kalcijuma
Gvožđa
Magnezijuma
Vlakana
Kalijuma
Folne kiseline
Sodijuma
Bora
Vitamina E
B vitamina
Evo kako da pripremite ovaj ukusni recept
Puding od avokada i čokolade
Sastojci:
3 velika, zrela avokada
3-6 kašika kokosovog mleka
2 kašičice kokosovog ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
¼ šolje kakao praha
2 kašike sirovog meda
Uputstva:
U blenderu pomiješajte avokado, kokosovo mijleko, vanilu, kakao prah i blendirajte ih na minut. Dezert držite u frižideru pola sata i uživajte!
Izvor: stil
0 коментара:
Постави коментар