петак, 18. јануар 2019.

Naš lekar bio je u timu lekara koji su prvi u svetu presadili matericu pomoću robota

Srpski ginekolog Milan Milenković sa Univerziteta u Stokholmu bio je u timu lekara koji su prvi u svetu pacijentkinji presadili matericu pomoću robota na klinici u Geteborgu, nakon čega je ova Šveđanka ostala trudna!


— Prvu seriju presađivanja radili smo klasičnim rezom, a drugu već uz asistenciju robota 'da vinči'. Ubacuju se instrumenti s kamerom kao za laparoskopsku hirurgiju, i onda se njima upravlja preko nekog džojstika. Naprave se mali rezovi i samo jedan malo veći za vađenje materice... Kad glavni hirurg operiše pomoću robota, može da pije kafu ili da se nalazi na drugom kontinentu — otkriva zanimljivosti dr Milenković, koji se nalazi u švedsko-srpskom timu za presađivanje materice.


Foto: Shutterstock

Profesor Milenković kaže da za sada u Srbiji ne postoji ovakav robot, koji se u svetu koristi već 15 godina i za druge operacije, ali da sad rade selekciju pacijenata u Beogradu kojima će uraditi ovu transplantaciju klasičnim rezom u narednih godinu dana, piše „Kurir“.

— Već smo uradili jednu transplantaciju i žena je pre šest meseci dobila dete zahvaljujući materici koju je donirala njena sestra bliznakinja. I beba i majka se osećaju dobro — zaključuje dr Milenković.

Izvor: Mondo.rs

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts