Mnogi orašaste plodove već dugo smatraju najsavršenijom hranom u prirodi. Otkriveno je da od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najveću razinu antioksidanata. A kad se govori o hrani koja je zdrava za srce, orasi se nalaze među tri najzdravije namirnice.
Prethodna istraživanja pokazala su da jedenje oraha smanjuje znakove starenja i štite od bolesti srca i nekih oblika raka. Nakon što je otkriveno da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih bolesti, orasi su odmah proglašeni superhranom.
orasi-slika
Ali, mnogi ljudi izbjegavaju orahe jer misle da su masni i da debljaju. Međutim, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti. Ako jedete orahe nećete se udebljati, osim toga mogli biste i smršavjeti jer oni izazivaju osjećaj zasićenosti.
Orasi imaju dvostruko veću razinu antioksidansa polifenola od svih orašastih proizvoda i tako pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice i uzrokuju bolesti, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu u Pennsylvaniji.
Znanstvenici ističu da je prednost oraha to što ih ljudi jedu neobrađene jer su upravo u tom obliku oni i najučinkovitiji. Sve druge malverzacije s orasima poput pečenja, umanjit će njihovu učinkovitost.
Orašasti plodovi kao što su bademi, kikiriki, pistaciji, lješnjaci i indijski orasi također su bogati nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i proteinima, ali znanstvenici upozoravaju da je problem što ih ljudi ne jedu dovoljno, piše Independent.
U najnovijem istraživanju znanstvenici sa Sveučilišta Scrantona u američkoj državi Pennsylvania analizirali su sadržaj antioksidanata u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistacijama, lješnjacima, brazilskim orasima, pekan orasima i indijskim orasima.
Vođa studije doktor Joe Vinson je rekao: “Orasi su rangirani iznad kikirikija, badema, pekan oraha, pistacija i drugih plodova. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Nažalost, ljudi baš ne jedu puno oraha. Naše istraživanje ukazuje da u sklopu zdrave prehrane treba jesti više oraha. ”
“Sedam oraha na dan idealna je količina kako bismo dobili maksimalnu korist od njih”, tvrdi doktor Vinson.
Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Zato i ne čude brojna istraživanja koja pokazuju da redovito uzimanje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.
Jedna od zanimljivosti jest i da orah izgleda kao mali mozak, čak su bore i uvijanja baš kao i neo-korteks. Danas je poznato da orah pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije.
Tim doktora Vinsona je otkrio da su osim po količini antioksidanata orasi superiorniji i po jačini antioksidanata koje sadrže. Oni koji se nalaze u orasima su 15 puta snažniji od vitamina E koji je na glasu kao vrlo snažan antioksidant.
Orahovo jezgra najviše sadrži ulja (55-65%), zatim visokovrijednih bjelančevina (15%) i isto toliko ugljikohidrata, a bogata je i kalijem, magnezijem, fosforom, željezom i vitaminima B i C.
Izvor: zdravino
Prethodna istraživanja pokazala su da jedenje oraha smanjuje znakove starenja i štite od bolesti srca i nekih oblika raka. Nakon što je otkriveno da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih bolesti, orasi su odmah proglašeni superhranom.
orasi-slika
Ali, mnogi ljudi izbjegavaju orahe jer misle da su masni i da debljaju. Međutim, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti. Ako jedete orahe nećete se udebljati, osim toga mogli biste i smršavjeti jer oni izazivaju osjećaj zasićenosti.
Orasi imaju dvostruko veću razinu antioksidansa polifenola od svih orašastih proizvoda i tako pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice i uzrokuju bolesti, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu u Pennsylvaniji.
Znanstvenici ističu da je prednost oraha to što ih ljudi jedu neobrađene jer su upravo u tom obliku oni i najučinkovitiji. Sve druge malverzacije s orasima poput pečenja, umanjit će njihovu učinkovitost.
Orašasti plodovi kao što su bademi, kikiriki, pistaciji, lješnjaci i indijski orasi također su bogati nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i proteinima, ali znanstvenici upozoravaju da je problem što ih ljudi ne jedu dovoljno, piše Independent.
U najnovijem istraživanju znanstvenici sa Sveučilišta Scrantona u američkoj državi Pennsylvania analizirali su sadržaj antioksidanata u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistacijama, lješnjacima, brazilskim orasima, pekan orasima i indijskim orasima.
Vođa studije doktor Joe Vinson je rekao: “Orasi su rangirani iznad kikirikija, badema, pekan oraha, pistacija i drugih plodova. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Nažalost, ljudi baš ne jedu puno oraha. Naše istraživanje ukazuje da u sklopu zdrave prehrane treba jesti više oraha. ”
“Sedam oraha na dan idealna je količina kako bismo dobili maksimalnu korist od njih”, tvrdi doktor Vinson.
Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Zato i ne čude brojna istraživanja koja pokazuju da redovito uzimanje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.
Jedna od zanimljivosti jest i da orah izgleda kao mali mozak, čak su bore i uvijanja baš kao i neo-korteks. Danas je poznato da orah pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije.
Tim doktora Vinsona je otkrio da su osim po količini antioksidanata orasi superiorniji i po jačini antioksidanata koje sadrže. Oni koji se nalaze u orasima su 15 puta snažniji od vitamina E koji je na glasu kao vrlo snažan antioksidant.
Orahovo jezgra najviše sadrži ulja (55-65%), zatim visokovrijednih bjelančevina (15%) i isto toliko ugljikohidrata, a bogata je i kalijem, magnezijem, fosforom, željezom i vitaminima B i C.
Izvor: zdravino
0 коментара:
Постави коментар