среда, 5. децембар 2018.

Biljka srčanik cveta od maja do jula.


Plod je trostrani oraščić boje kestena, veličine 3,5-4 mm.

Za jelo služe sasvim mladi listovi i stabljike. Od njih se spremaju čorbe, variva i salate. Mladi listovi sadrže oko 50 mg vitamina Ce.

U lekovite svrhe upotrebljava se izvađen i osušen podanak srčanika – Bistortaerhizome. Vađenje podanka obavlja se u martu ili aprilu, odnosno septembru ili oktobru. Izvađen podanak treba najpre očistiti od korenja, stabljike, truleži i slično, a zatim oprati u hladnoj vodi.

Posle čišćenja, rizom treba iseći u sitne komadiće i osušiti na hladnom i promajnom mestu. Osušen podanak nema mirisa, ukus mu je vrlo opor i pomalo gorak. Treba ga čuvati zaštićenog od svetlosti i ne duže od dve godine. Rizom srčanika od biološki aktivnih supstanci sadrži 15-36 odsto katehinskog tanina, do 30 odsto skroba, taninsko crvenilo, proteine itd.

Podanak srčanika koristi se za izradu dekokta, ekstrakata i složenih čajeva, koji se upotrebljavaju u lečenju malokrvnosti, proliva, upala usta i desni, u vidu obloga, za ispiranje gnojnih rana, hemoroida i raznih kožnih oboljenja. Crevni trakt podstiče na rad. Primenjuje se i u ginekologiji.

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts