среда, 5. децембар 2018.

Kamilica je jedan od najstarijih lekova narodne medicine.


Cvet kamilice poznat je i po prijatnom mirisu.

Terapijska upotreba ove biljke je česta i raznovrsna ne samo u narodnoj već i u naučnoj medicini. Njena velika prednost je što nije ni otrovna ni škodljiva.

Kamilica je jedno od najboljih sredstava za lečenje zapaljenja kože i sluzokože. Pomaže i kod opekotina, rana i čireva. Korisna je za klistiranje, zapiranje i ispiranje polnih organa i ojedenih mesta.

Kamilica se upotrebljava i za ispiranje očiju, usta, nosa i ušiju, kao i svih osetljivih organa. Korisna je i kod svih oboljenja creva i želuca, grčeva, upale debelog creva, nadutosti, kao i kod oboljenja bubrega, jetre i žuči. Pomaže i u lečenju razdražljivosti, nesanice, nervnih oboljenja i reumatizma.

Zanimljivo je da kamilica može da se koristi i u obliku tinkture i eteričnog ulja. Tinktura (rastvor cvetnih glavica kamilice u alkoholu), može da se upotrebljava za ispiranje usta kod upalnih procesa ili česte pojave afti.

Eterično ulje od kamilice jedno je od najdelikatnijih i veoma je pogodno za decu. Ima široku primenu u farmaciji, kozmetici i parfimeriji. Koristi se u aromaterapiji za lečenje grčeva, glavobolje, akni, ublažavanje opekotina, snižavanje temperature i lečenje depresije. Pomaže kod alergija, anemije, konjunktivitisa, upaljenih tetiva i zglobova, kao i bolova u mišićima.

Za lepšu kožu
Dovoljno je jednom nedeljno umiti se čajem od kamilice da bi koža lica izgledala negovano, a time i lepše.

Lek za smirenje
Kašiku kamilice preliti sa dva decilitra ključale vode, zatim poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta, a oni koji žele jači čaj, sat vremena.

Otvara apetit
Dve kašike kamilice preliti sa dva decilitra ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti sat vremena da odstoji, a zatim procediti. Čaj piti hladan i nezaslađen pola sata pre jela. Čaj od kamilice nikad se ne kuva jer ona sadrži eterična ulja koja bi u tom slučaju isparila!

Zaustavlja opadanje kose
Ko ima problema sa opadanjem kose poželjno je da prilikom ispiranja upotrebljava čaj od kamilice (četiri kašike biljke preliti litrom ključale vode, posle 10 minuta procediti i sačekati da se prohladi). Kosa postaje puna i sjajna.

Opuštajuća kupka
Dve šake kamilice preliti vrelom vodom i ostaviti malo da odstoji, a zatim procediti i dodati vodi u kadi. Već posle dvadesetak minuta koliko dejstvo kupke traje, primećuju se promene u raspoloženju.

Ublažava menstrualne tegobe
Punu kašiku kamilice preliti sa 2,5 decilitra vrelog mleka, procediti i tople obloge staviti na stomak. Bolovi će ubrzo nestati.

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts