понедељак, 18. март 2019.

Uzroci poremećaja ritma bebinog sna mogu biti različiti. Grčevi u stomaku ili nicanje zubića najčešći su razlozi bebine nesanice. Beba uzrasta 6 meseci, ukoliko ne oseća nikakve fizičke ili psihičke tegobe, ne bi trebala da se budi noću. Međutim, opšte je poznato da su sve bebe različite, a samim tim razlikuju se i njihove dnevne potrebe za snom. Neke bebe se ujutru bude previše rano. Ukoliko je Vaša beba ranoranilac, pročitajte 5 korisnih saveta koje možete primeniti da bi Vaša beba ujutru spavala duže. Ako se desi da ni jedan od ovih saveta ne pomaže, nemojte nipošto forsirati bebu, jer tako možete izazvati iscrpljenost i nervozu, što svakako nije dobro.

loading...
8277_1112401668811101_7127858535929367091_n

Bebama koje se bude jako rano, između 5 i 6 sati ujutru, možete produžiti san ako ambijent spavaće sobe prilagodite njenoj nameni. Postoje bebe koje odmah nakon što u snu osete zrake sunca i dnevnu svetlost, shvataju da je otpočeo dan i da je vreme za buđenje. Zato atmosfera u sobi treba da bude „noćna“, što možete učiniti ako spustite roletne i zamračite je. Ako je to ikako moguće, neka beba spava u sobi u koja je maksimalno zaštićena od spoljašnjih zvukova. Da buka ne bi ometala bebin san obavezno zatvorite prozore i pustite, ali lagano, neku prijatnu muziku koja će prigušiti uličnu buku.

Nemojte dozvoliti da beba uveče ostane budna do kasno, jer se možda zbog toga ujutru i budi rano. Mnoštvo naučnih studija dokazalo je da premorenost izaziva nesanicu kod odraslih ljudi, a naročito kod dece.

Redukujte dnevno spavanje bebe, ali nikako nemojte preterivati u tome. Ako, na primer, beba spava 2 sata preko dana, skratite vreme sna na 1 sat i 45 minuta. Ukoliko beba danju spava dva puta, ne smete joj ukinuti jedno spavanje, već oba skratite za po 10-15 minuta.

Odlaganje vremena predviđenog za doručak je, prema tvrdnjama ljudi od struke, vrlo efikasna metoda. Bebe uživaju u rutini, pa ako su navikle da doručkuju u određeno vreme, one će se, bez obzira što nisu gladne, buditi da bi jele. Odlaganje doručka za pola sata ili sat u većini slučajeva produžiće bebin san za isto toliko vremena, jer će već posle nekoliko dana beba razumeti da ne postoji razlog da se ranije budi, pošto je nećete nahraniti.

Pokušajte da ignorišete bebino oglašavanje neposredno posle njenog buđenja. Ako se rano probudi ne prilazite joj odmah. Postoji velika verovatnoća da će se ponovo sama uspavati.

Međutim, roditelji moraju imati na umu činjenicu da sve zavisi od deteta. Kod nekih beba nijedan od ovih saveta ne pomaže, jer njihova priroda je takva da im je, u odnosu na njihove vršnjake, dovoljno manje sati da bi se naspavale. Dosta je beba koje zavisno od uzrasta menjaju svoje navike u spavanju. Zato je najbolji savet da se naoružate strpljenjem i da koristite vreme kada beba spava da se i sami naspavate. Novorođenčad koja doje češće se bude od beba koje piju adaptirano mleko, jer majke ne mogu nikada tačno znati koliko mleka popiju. To svakako ne treba da bude razlog da prestanete da dojite bebu, jer majčino mleko je nezamenljivo. Kada beba postane dovoljno snažna, uzimaće veće količine majčinog mleka, pa će joj san postati čvršći.

loading...
Naučite bebu da poštuje određene rituale pred spavanje, jer dobre navike koje stekne pomoći će joj da ima zdraviji san, a Vi ćete vrlo brzo početi da se budite pre nje. Redovni odlasci u šetnje i što više vremena na čistom vazduhu učiniće bebin san zdravijim i dužim.

PODELITE DALJE :* HVALA

Autor: Dragan Antić

IZVOR.zenskikutak.rs

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts