понедељак, 5. новембар 2018.

Kada je normalno da počinjem osjećati djetetove kretnje u trbuhu?
Iako je beba aktivna već od 7. tjedna, ona je premalena i pokreti su prenježni da bi ih majka već tada osjetila. Obično majke prvi puta osjete djetetove kretnje između 17. i 22. tjedna trudnoće. Žene kojima je to prva trudnoća će nešto kasnije uočiti da se doista radi o djetetovim pokretima, za razliku od žena koje su već rađale pa znaju kakav osjećaj i kada otprilike ga trebaju očekivati. Kod mršavijih trudnica će pokreti bili lakše uočeni.



Kakav je to osjećaj?
Mnoge trudnice muči što ne znaju kakav osjećaj očekivati. Većina majki koje imaju s time iskustva opisuju djetetove pokrete kao osjećanje leptirića u trbuhu ili nježno pucketanje kokica. Prvi puta kada se dijete javi trudnice obično smatraju da im se želudac javlja zbog gladi ili crijeva prizvode zvukove. Kada se taj osjećaj počne ponavljati ubrzo im postane jasno o čemu se to točno radi.

Koliko često bi trebala osjećati dijete?
U početku ćete dijete osjećati samo povremeno. Nekada svaki dan, nekada tjedan dana nećete uopće. Razlog tomu jesu nježni bebini udarci koje ne osjetite svaki put. U drugom tromjesečju, kada beba ojača svkodnevno ćete osjećati dijete, ponekad do te mjere da će udarci biti vrlo bolni.

Ako primjetite da se dijete znatno manje kreće nije naodmet posjetiti liječnika kako bi provjerio da li je sve u redu.

Neki liječnici savjetuju trudnicama u trećem tromjesečju svakodnevno praćenje djetevog kretanja i vođenje bilješki. Ponekad nije nužno zapisivati koliko i kada točno se dijete micalo, no bitno je redovito pratiti učestalost kretanja. Ako primjetite da se dijete znatno manje kreće nije naodmet posjetiti liječnika kako bi provjerio da li je sve u redu.

0 коментара:

Постави коментар

.

Претражи овај блог

Омогућава Blogger.
loading...

Popular Posts

Recent Posts